OSB’lerde faaliyet gösteren fabrikaların kendi enerjisini üretmesine yönelik düzenlenen yönetmeliği değerlendiren GÜYAD Genel Sekreteri Av. Berke Aygün, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapmanın rekabet gücünü artırıcı etki yapacağını söyledi.

YEKDEM sayesinde elektrik faturalar düştü

GÜYAD Genel Sekreteri Berke Aygün, OSB’lerde faaliyet gösteren fabrikaların da kendi enerjisini üretmesine yönelik düzenlenen yönetmeliği değerlendirdi.

OSB’lerde faaliyet gösteren fabrikaların da kendi enerjisini üretmeye yönelik yönetmeliğin düzenlemesiyle ilgili görüşlerini aldığımız GÜYAD Genel Sekreteri Berke Aygün, bu düzenleme sayesinde kazanç elde edileceğini ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapmanın rekabet gücünü arttırıcı bir etki yapacağını söyledi. Aygün ayrıca, fabrikaların kendi arazilerinin içinde de kendi elektriğini üremek isteyenlerin önü açılması gerektiğinin altını çizdi. 

Son dönemde YEKDEM bedeliyle ilgili artış yaşandığına dair haberlere yönelik açıklamalarda da bulunan GÜYAD Genel Sekreteri Berke Aygün, YEKDEM sayesinde elektrik faturalarında 2,5 milyar dolar değerinde bir düşüş yaşandığına dikkat çekti. 

Yönetmelikle ilgili yeni düzenlemeye göre OSB’lerde faaliyet gösteren fabrikalarda kendi enerjisini üretmeye yönelik yatırımlar gerçekleştirebilecek. Bu düzenlemenin sektöre nasıl avantajlar sağlayacağını öngörüyorsunuz? 

Şu anda sistemlerin geldiği nokta üretim ve tüketimin aynı yerde yapılmasıdır. Buna dağıtık üretim de diyebiliriz. Dağıtık üretim, iletim ve dağıtım ile ilişkili maliyet, karmaşıklık, bağımlılık ve verimsizlikleri ortadan kaldıran bir sistemdir. Yani kendi enerjinizi kendiniz ürettiğiniz takdirde şebeke kayıpları olmayacak, yeni yatırımlar vb. maliyetler azalacaktır. Bu sistemsel açıdan kazanç. Bir de üretici yani fabrikalar açısından kazanç var ki, o da 4-5 sene içinde kendini amorti eden bir yatırımla bedava elektrik kullanmak. Son tahlilde ise üretilen elektrik bir yenilenebilir enerji kaynağından üretildiği için “green deal” açısından da rekabet gücünü arttırıcı bir etki yapacaktır. 

Yönetmelikle ilgili eksiklikler ya da değiştirilmesi gereken hususlar var mıdır? 

Bildiğiniz gibi kendi elektrik üretiminin çatı sınırı vardır. Bu kuralın amacı tarım arazilerinin korunmasıdır. Bu ana kural için OSB içindeki sanayi tesisleri için bir esneklik getirildi. Aslında kendi elektriğini kendisi üretmek isteyen sanayicimiz ister OSB içinde olsun ister olmasın kendi arazisinde yerinden üretim ve tüketim yapabilmelidir. Zira OSB içinde olmayan sanayicimiz için de tesisinin içinde bulunduğu arazi tarım arazisi değildir. Mümkünse çatılarda ama değilse fabrikaların kendi arazilerinin içinde de kendi elektriğini üremek isteyenlerin önü açılmalıdır. 

Az elektrik tüketmelerine rağmen YEKDEM bedeliyle ilgili artış yüksek faturalara neden oldu. Birçok OSB Başkanı’da konuyla ilgili itirazlarını dile getirdi. Elektrik faturasındaki artışı nasıl değerlendiriyorsunuz? 

YEKDEM’e uzun vadeli bakmak gerekiyor. YEKDEM sayesinde 2018-2019 yılında tüketicinin ve sanayicinin elektrik faturasında 2,5 milyar dolar bir düşüş sağlanmıştır. Sanayicimiz senelerdir YEKDEM’in sistemde olmasının karını hep yaşadı. Merit Order’a koyacak olursak YEKDEM olmasaydı yerine ithal bir kaynak olan doğal gaz geçeceği için elektrik fiyatlarında en az 1- 1,5 dolar artış olacaktı.  Bu göz ardı edilemez bir kazanç. Her şey normalken YEKDEM’in faydasından sonuna kadar yararlanıp, olağanüstü hallerde yenilenebilir enerjinin teminatı olan YEKDEM’in istenmemesini doğru bulmuyorum. YEKDEM olmasaydı Yenilenebilir enerji santrallerimizin birçoğu olmayacaktı. 

Yakın zamanda İstanbul sel ve hortum felaketiyle karşı karşıya kaldı. İklim bilimciler acil karar alınıp, tedbirlerin yürürlüğe konulmasını istiyor. Talep edilen önlemlerin başında enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesi geliyor. Avrupa bu konudaki önlemleri çok daha önceden almaya başladı. Bu nedenle yarın sanayicimiz Avrupa’ya ihracat yapmak isterse temiz enerji kullandığını ispat etmek zorunda kalacak. Şimdi yük olarak görülen bu santrallerle enerji alım anlaşmaları yapılacak. Ve hatta sayılarının yeterli olmadığından şikâyet edilecek. Unutulmaması gereken husus yerli milli ve temiz enerjiye ülkemizin ihtiyacı olduğudur.  Büyük resme bakmanın daha doğru olacağı kanaatindeyim.

Kaynak: stendustri.com.tr